Rachunkowość, Księgowość, Podatki Forum Forum dyskusyjne: rachunkowość, podatki, księgowość, praca w księgowości, studia, akty prawne, kursy, szkolenia, biura rachunkowe.
Wysłany: 2008-08-04, 12:35 Jaki zrobić kurs by zostać księgową?
Witam, jestem studentką matematyki (specjalność finansowa i aktuarialna), niedługo kończę studia i myślę o tym by zostać księgową, nie wiem tylko na jaki kurs się zapisać a może szkoła policealna? Chciałabym skończyć coś co da mi nie tylko 'papierek' ale i trochę niezbędnej wiedzy, doświadczenia itd. Proszę o radę osoby, które wiedzą co jest przydatne i dobrze postrzegane przez potencjalnego pracodawcę.
Pozdrawiam, Asia.
rafal7
Wysłany: 2009-11-25, 10:13 kursy księgowe
1etap to kurs księgowości od podstaw. Bez tego ciężko ruszyć
najlepsze są w stowarzyszeniu i Akademii MDDP.
Ostatnio zmieniony przez rafal7 2010-07-05, 13:56, w całości zmieniany 1 raz
Ja z kolei mam troszkę inny problem. W skrócie wygląda to tak: Trzy lata temu ukończyłam szkołę, mam wykształcenie średnie, niestety żadnej praktyki w księgowości czy rachunkowości. Ze względów finansowych nie poszłam na studia. Teraz wiem, że chciałabym się tym zajmować, jednak nie wiem od czego zacząć naukę (nie mam tu jednak na myśli studiów). Byłabym bardzo wdzięczna jeśli ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak się za to zabrać. Pozdrawiam gorąco i czekam na odpowiedź
pracujesz gdzieś Marzycielka?jaką szkołę skończyłaś?wiedzę teoretyczną można zdobyć czytając książki (podstawy rachunkowości), ustawy, ważne jest doświadczenie praktyczne...
pozdrawiam
Od miesiaca jestem bezrobotna. Do tej pory pracowałam w branży spożywczej jako pracownik fizyczny na produkcji. Jeśli chodzi o moje wykształcenie to jest powiązane z tym co chciałabym robić. Konczyłam technikum ekonomiczne, uzyskałam tytuł technika ekonomisty. Tylko, że zaraz po szkole zaczęłam pracować i nie miałam żadnej praktyki w tym zawodzie. A teraz wiem, że to jest to czym na prawdę chcę sie zajmowac w zyciu. Tylko nie wiem czy mam na to jakies realne szanse. Dziękuje za odzew:) Byłabym ogromnie wdzieczna za każdą podpowiedź! Pozdrawiam
przysługuje Ci staż będąc teraz bez pracy, więc może zorientuj się w UP. Bez żadnego doświadczenia to albo znajomości, albo staż z UP np w biurze rachunkowym...
Staż pewnościa wiele daje,ale oprócz tego są specjalne kursy księgowości oprganizowane w szkołach wyższych. Można równie dobrze kończyć szkołe policealną w zawodzie rachunkowości lub księgowej.
_________________ Biuro rachunkowe, księgowość, usługi księgowe – E-KSIEGOWE.PL
Witam wszystkich,
mam troche wątpliwości może pomożecie mi je rozwiązać...w przyszłości chciałabym założyć biuro rachunkowe, ale do tego daleka droga... Jestem na 3 roku studiów finanse i rachunkowość, przede mną magisterka. Co pokolei muszę zrobić by móc otworzyć własne biuro? Pewnie zmieniają się przepisy a ja nie jestem jeszcze na bierząco, chciałabym tylko iść w dobrym kierunku;) Mam pewne obawy co do tego czy będę miała szansę zdobyć gdzieś doświadczenie, bo wszyscy chcą księgowe z doświadczeniem, ale trzeba jakoś zacząć od zera... Studiuję dziennie i po skończeniu (w tym roku) będę chciała znaleźć pracę by nabrać praktyki, jednocześnie ciągnąć studia 2 stopnia. Zastanawiam się nad kursem księgowości by mieć więcej w CV i by móc łatwiej zdobyć pracę ale bez doświadczenia to i tak pewnie taki kurs nic nie da, dlatego nie wiem czy warto wydawać pieniądze na takie coś? Proszę o poradę starszych osób które już wszystkie te etapy przeszli;)
W razie jakiś propozycji to mieszkam w Toruniu;)
Wiesz,wydaje mi się że kazdy kurs księgowości coś daje i warto z niego skorzystac,zawsze możesz potem wpisac sobie w CV. Kończysz bardzo dobry kierunek studiów więc może na początek nabierz trochę doświadczenia w jakimś biurze rachunkowym i dopiero potem pomyśl o własnym. Tak chyba będzie lepiej.
_________________ Biuro rachunkowe, księgowość, usługi księgowe – E-KSIEGOWE.PL
Szkoda tylko, że Biura rachunkowe nie chcą przyjmować takich studentów jak ja (czyli 3 rok finanse i rachunkowość) nawet na bezpłatne praktyki Wysłałam do wszystkich Biur maila z zapytaniem (przy okazji CV i list motywacyjny) i cisza... Jakby w razie ktoś słyszał, że szuka jakieś Biuro w Toruniu takiej osoby jak ja to proszę o kontakt gg:10061482. I jak tu zacząć kariere księgowej...
bardzo chętnie biura biorą absolwentów na staż (darmowa siła robocza, czasem coś dorzucają od siebie:)), wklepujesz KPIR lub jakąś sprzedaż na KH, tego można się szybko nauczyć. Potrzeba dużo samozaparcia , chęci ciąglego uczenia się, aby wgłębić sie w tajniki księgowości... powodzenia
A nie jest czasami tak, że przyjmując na staż muszą po zakończeniu go zatrudnić na jakiś czas? Bo słyszałam, że jeżeli jakaś instytucja państwowa zatrudni na staż to nie, ale jak osoba prywatna do swojej firmy to musi później po stażu zatrudnić. Nie wiem czy to prawda, dlatego niechętnie zatrudniają na staż osoby prywatne. Przepraszam, że troche nie na temat;) Pozdrawiam i bardzo dziękuję za odpowiedzi:) pomagają mi wybrać właściwą drogę:)